Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Het valt niet meer te ontkennen; de herfst is in het land! De temperaturen zakken, de bladeren beginnen van de bomen te vallen en de straatverlichting schiet steeds vroeger op de avond in werking. Alhoewel dit  ongetwijfeld ook gezellig is en mooie taferelen oplevert, doet het toch ook wegdromen van zonnige bestemmingen waar de regenjas en sjaal nog even in de kast mogen blijven hangen. Gelukkig zijn er bij VOS Travel nog een aantal fiets-en wandelvakanties boekbaar in het najaar, waar het momenteel misschien zelfs aangenamer verblijven is dan in de zomer wegens de lagere temperaturen en de afwezigheid van de grote massa toeristen.  Hieronder een selectie van vakanties waar je dit najaar nog prima terecht kan voor een deugddoende fiets- of wandelvakantie. 

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Zuid-Frankrijk en met name de Provence is nog steeds een geliefkoosde eindejaarsbestemming onder heel wat Belgen en Nederlanders. Deze reputatie dankt het in grote mate aan het mediterrane klimaat, waardoor het er ook in het najaar nog uiterst aangenaam vertoeven is. De omstandigheden om te fietsen zijn er dan ook ideaal, met een gemiddelde temperatuur rond de 15°c en slechts enkele regendagen in oktober. Ook de zachte en rustige manier van leven spreekt heel wat mensen aan die even willen ontsnappen uit de dagdagelijkse drukte of routine. De geurende lavendelvelden en lokale inwoners die petanque spelen met een glaasje pastis in de hand zijn echt geen clichés, maar behoren gewoonweg tot het straatbeeld van de Provence. Hoog tijd om dat met eigen ogen te gaan ontdekken…

Laatste afreisdag: 31/10/2023

De uitvalsbasis voor deze fietsvakantie is het charmante driesterrenhotel ‘Le Mas des Amandiers’ in Graveson. Genesteld aan de voet van het natuurpark Les Alpilles en gelegen tussen ronkende namen als Avignon en Arles is dit dé uitgelezen plek om tot rust te komen en de omgeving te verkennen. Je hebt er de keuze tussen een standaardkamer of een terraskamer en tussen kamer & ontbijt of halfpension. Wat je ook kiest, de immer sympathieke en goedlachse gastvrouw Alexandrine zal je met open armen ontvangen en wegwijs maken. Wie voor halfpension kiest, mag elke avond genieten van een verzorgd driegangenmenu in restaurant Le Murala, gelegen naast het hotel.

 

 

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Troeven

 

■ Keuze uit maar liefst 8 zorgvuldig geselecteerde rondritten met een mooie afwisseling tussen gezellige steden, dorpjes, natuur en prachtige bouwwerken zoals ondermeer Pont du Gard.
 

■ Uitstekend kleinschalig hotel dat met veel liefde en métier wordt uitgebaat en bovendien over gratis private parking beschikt voor wie met de eigen wagen aanreist.

Leuk weetje

 

Deze troeven werden afgelopen zomer nog eens bevestigd door tevreden klanten die maar wat graag hun bevindingen met ons deelden: 'Beste, wij willen toch nog even melden dat onze fietsvakantie in Graveson zeer goed is verlopen. Prachtig en gezellig hotel, vriendelijke gastvrouw, perfect ontbijt, en avondmaal in restaurant ernaast. Geen problemen gehad met de gps fietsroutes. Niettegenstaande de last-minuut, is onze vakantie geslaagd.'

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Wie aan Valencia denkt, denkt onvermijdelijk aan zon, zee, strand én de befaamde overheerlijke paella. Tijdens deze rondreis komen deze zaken uiteraard aan bod, maar voeg daar ook het prachtig authentieke en heuvelachtige binnenland aan toe. Starten doen we immers in Albarracín (transfer vanuit Valencia inclusief), een dorpje diep verscholen in de Spaanse Sierras, waarna we dag na dag en in dalende lijn dichter bij de Middellandse Zee uitkomen. Fietsen gebeurt in grote mate langs de Vía Verde Ojos Negros, een oud spoorwegtraject dat is omgebouwd tot fietspad en steevast tot de mooiste van Spanje wordt gerekend. Om uiteindelijk na 5 heerlijke fietsdagen te arriveren in Valencia, trekpleister met zijn schitterende architectuur en gelegen pal naast het azuurblauwe water van el Mediterráneo. 

Laatste afreisdag: 29/10/203

Tijdens deze vakantie wordt overnacht in een combinatie van 3* en 4* hotels die over alle nodige faciliteiten beschikken om fietsers in alle comfort te ontvangen.

 

Dag 1 + 6 + 7: overnachting Valencia in Hotel Eurostars Rey Don Jaime
Dag 2: overnachting Teruel in Hotel Civera
Dag 3: overnachting Mora in La Casa de la Estación
Dag 4: overnachting Segorbe in Hotel Maria de Luna
Dag 5: overnachting Canet/ Sagunto in Hotel Exe Puerto de Sagunto

Dit standaard hoteloverzicht bevat onze prioritair gereserveerde hotels. Om logistieke redenen en/of afhankelijk van de beschikbaarheid is een afwijkend vervanghotel steeds mogelijk. De uiteindelijke hotelkeuze gebeurt steeds door VOS Travel.

 

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Troeven

 

■ Mix van het minder bekende Spaanse hinterland en de kust.

■ Vertrek en aankomst in het culturele en culinaire Valencia waar nog een (korte) rondrit in het natuurpark Albufera gepland staat. Wie wenst, kan nog een extra nacht Valencia aan het begin of einde bijboeken om de stad nog uitgebreider te verkennen.

Leuk weetje

 

Dit programma was nieuw in 2022. Ter voorbereiding is collega Lies de omgeving gaan verkennen en uitkammen met de fiets, wat bovenstaande foto heeft opgeleverd, die ook in onze brochure is opgenomen.

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Onze fietsvakantie in de Algarve, de zuidelijke kuststreek van Portugal, is een gevestigde waarde in ons aanbod die sinds jaar en dag goed in de smaak valt bij onze klanten. Het is dan ook niet moeilijk om te begrijpen waarom: de glooiende streek lijkt wel gemaakt om fietstochten te organiseren, het weer is er quasi het volledige jaar door goed, de bevolking  is er vriendelijk en gastvrij en de lokale restaurantjes toveren de vis rechtstreeks vanuit de Atlantische Oceaan op je bord. Bij VOS Travel heb je in dit fietsparadijs de keuze tussen een vaste standplaats in Santa Luzia van waaruit je 6 rondritten maakt of een 'rondreis' met verblijf in Santa Luzia van waaruit je 3 rondritten maakt + verblijf in Cabanas waar je aan de hand van nog eens 3 rondritten de streek helemaal leert kennen. 

 

Laatste afreisdag: dankzij het zachte klimaat en de warme wind uit het zuiden, kan hier het hele jaar door gefietst worden in goede omstandigheden. De laatste afreisdag is dan ook wanneer je het zelf wenst. 

Ook de accommodaties op zich zijn een goede reden om naar de Algarve te trekken om te overwinteren. Er wordt namelijk verbleven in vakantiedorpen (1 bij de standplaatsreis, 2 bij de rondreis), waar losstaande studio's verspreid liggen in een groene omgeving*. Werkelijk alles is hier voorzien om je verblijf zo attractief mogelijk te maken: zwembad, tennisveld, pianobar, supermarkt en bankautomaat.  Gelukkig is de omgeving er zo mooi of je had helemaal geen reden om je vakantiedorp te verlaten. Pedras del Rei ligt op wandelafstand van vissersdorpje Santa Luzia en het mooie zandstrand Praia do Barril. Wie de benen liever spaart om te fietsen, kan ook gebruik maken van het toeristisch treintje dat je in enkele minuten naar het strand brengt. Pedras da Rainha is dan weer enkele minuten stappen verwijderd van het zandstrand Praia de Cabanas en het stadje Tavira ligt ook binnen bereik.

 

Hoewel het om vakantiedorpen gaat, is er toch hotelservice voorzien: kameropruiming, handdoekenwissel en restaurant voor het ontbijt en eventueel diner.

 

Ontdek onze standplaats Algarve
Ontdek onze rondreis Algarve
Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Troeven

 

■ Puur genieten in een mooie, fietsvriendelijke omgeving. Naast het fietsen, bieden de accommodaties en onmiddellijke omgeving voor voldoende alternatieve ontspanningsmogelijkheden.

■ Goede bereikbaarheid met rechtstreekse vluchten op Faro vanuit Brussel (Transavia) of Charleroi  en Eindhoven (Ryanair). Vanuit Faro brengt een inbegrepen transfer je in 35 minuten naar Pedras del Rei en ook de terugtransfer naar de luchthaven is inbegrepen.

Leuk weetje

 

Collega Aurélie is nog maar net terug van een persoonlijk verblijf in Pedras del Rei en mocht aan den lijve ondervinden hoe mooi de Algarve wel is, zeker als je de streek uitgebreid kunt verkennen vanop de trappers. Een uitgebreid reisverslag volgt later dit jaar in een nieuwe blog.

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Onze wandelvakantie op het Griekse eiland Zakynthos is er eentje voor reizigers die houden van rust en zich het meest op hun gemak voelen weg van de grote drukte en massa. Verwacht je tijdens deze achtdaagse vakantie dan ook niet aan grootschalige hotels of populaire trekpleisters, maar wel aan afgelegen dorpjes, idyllische baaien, ezelspaden die leiden langs ecologische boerderijen en bovenal een weelderig groene vegetatie. Reken daarbij nog eens dat je op dit relatief kleine eiland nooit ver verwijderd zit van een spectaculair vergezicht op de omringende Ionische zee en je snapt meteen waarom dit wandelwalhalla ook wel 'de bloem van het Oosten' wordt genoemd. De dagelijkse afstanden zijn niet al te lang, maar door het heuvelachtige reliëf vergen ze wel enige fysieke inspanning. Gelukkig vallen de temperaturen (gemiddeld 22°c in oktober) goed mee en is er steeds het vooruitzicht van een plons in het zwembad of de zee.


Laatste afreisdag: 22/10/2023

Op een eiland waar rust, sereniteit en authenticiteit de kernwoorden vormen, kiezen we logischerwijze voor kleinschalige verblijfplaatsen die worden uitgebaat door lokale inwoners, die voor het ontbijt of diner de ingrediënten gaan plukken uit de eigen moestuin. Met 2 verblijfplaatsen gelegen aan zee en 1 in het heuvelachtige binnenland, werd gekozen voor een afwisseling van decor, wat de verschillende aspecten van het eiland tot hun recht laten komen. Als je nadien terugkijkt naar de kaart, zul je zien dat je een flink stuk van het eiland al wandelend hebt doorkruist.

 

Dag 1 + 2 + 3 : Overnachting Alykanas in Hotel Eleni’s Garden

Dag 4 + 5: Overnachting Agia Marina in Hotel Anatoli Labreon

Dag 6 + 7: Overnachting Limni Keri in Porto Tsi Ostrias

Dit standaard hoteloverzicht bevat onze prioritair gereserveerde hotels. Om logistieke redenen en/of afhankelijk van de beschikbaarheid is een afwijkend vervanghotel steeds mogelijk. De uiteindelijke hotelkeuze gebeurt steeds door VOS Travel.

 

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Troeven

 

■ Wandelvakantie ver weg van de platgetreden paden waarbij je uitvoerig kennis maakt met een ongerepte bestemming.

 

■ Charmante accommodaties en uitbaters die perfect passen bij de ongedwongen sfeer van het eiland.

Leuk weetje

 

Prachtige bovenstaande foto temidden van een verlaten weg omringd door groen en de zee werd ons vorig jaar toegestuurd door een Nederlandse klant tijdens haar vakantie. We vonden ze zodanig mooi en een perfecte weergave van wat je mag verwachten op deze vakantie, dat we ze ook hebben opgenomen in de brochure. Daarom ook een warme oproep: wil je ook een zelfgemaakte foto zien pronken in onze brochure, stuur ons dan zeker je mooiste kiekje door..

Fiets- en wandelvakanties in het najaar

Ook onze wandelvakantie in de hak van Italië is naar jaarlijkse gewoonte een prima eindejaarsbestemming met nog heel wat zonuren per dag in oktober en november.

 

Meer info over deze vakantie vind je terug in een vorige blog

 

Laatste afreisdag: 10/11/2023