Reisverslag Aurélie Algarve

Collega Aurélie had het geluk en genoegen om op 12 september richting de Algarve, de zuidelijke kuststreek van Portugal, te vertrekken voor een deugddoende VOS Travel fietsvakantie van 9 dagen. We namen even de tijd om te polsen naar haar avonturen en waarom zij deze mooie reis aanraadt aan iedereen die houdt van actief fietsplezier en lekker eten in een authentieke omgeving.

Reisverslag Aurélie Algarve

Dag Aurélie, je bent ondertussen een goede maand terug van je fietsvakantie met je vriend in de Algarve. Om maar meteen met de deur in huis te vallen en de lezers een algemeen beeld te geven, hoe zou je je afgelopen vakantie omschrijven in 3 kernbegrippen?

1. Zon

2. Oase van rust

3. Traditionele vissersdorpen

Klinkt ZA-LIG! Kan je ook nog even meegeven hoe je heen- en terugreis verlopen zijn?

Ik heb de vliegtickets geboekt met lagekostenmaatschappij Ryanair vanuit de luchthaven van Charleroi. De vluchtduur naar Faro was zo’n 2 uur en 50 minuten en alles is prima verlopen. Bij aankomst op de luchthaven stond de taxichauffeur ons al op te wachten in de aankomsthal met een naambordje en na een rit van 30 minuten werden wij afgezet aan de receptie van het vakantiepark en kon onze vakantie écht van start gaan. Er zijn vaak voordelige tarieven te vinden met Ryanair. Zo heb ik 1 extra overnachting geboekt bovenop het normale VOS Travel programma van 8 dagen omdat de vluchtprijzen en vluchturen interessanter waren 1 dag later. Vanaf +/- €120 per persoon is er soms al een retour ticket inclusief bagage beschikbaar.

Je verbleef 8 nachten in het plaatsje Santa Luzia in vakantiepark Pedras del Rei. Hoe is dit je bevallen?

De ontvangst in Pedras del Rei was zeer aangenaam. Ik had een positieve ervaring met alle parkmedewerkers (receptionisten, schoonmakers, tuinmannen, winkelmedewerkers, obers); allen zeer vriendelijk en behulpzaam. Iedereen spreekt ook Engels, wat niet altijd een evidentie is in het zuiden. Na de check-in bij de receptie werden wij per minibus met onze bagage naar onze studio gebracht. Het was een gezellige studio met groot bed, kleerkast, tafel met stoelen, een fauteuil, een badkamer met douche en een keuken. Elke studio heeft ook een eigen terras/balkon met tuintafel en stoelen, wat ideaal is om te aperitieven. Om de dag was er schoonmaakservice voorzien met handdoekenwissel en dweilen van de vloer.

 

Het ontbijtbuffet is goed en het is heerlijk om ’s ochtends buiten te kunnen ontbijten. Er is keuze uit verschillende broodsoorten en mini koffiekoeken, charcuterie, Engels ontbijt, vers fruit, yoghurt, vers fruitsap, warme dranken en een specialiteit zoals een quiche of notentaart. Na een fietstocht is het zalig om een duik in het zwembad te nemen, waar ook ligbedjes staan. Het vakantiepark beschikt over alle gewenste faciliteiten: ontbijtruimte, snackbar, restaurant, cocktailbar, supermarkt, souvenirshop met kranten, kledingwinkel, wasserette en kidsclub. Je kan het eigenlijk bijna een miniatuurdorp noemen. Aan de receptie kan je steeds met alle vragen terecht. Ideaal is ook de ligging van het park, vlakbij het begin van de Barril vlakte waar je het gratis treintje kan nemen (op vertoon van de Pedras del Rei kaarten) dat je in +/- 10 minuten naar het strand brengt. Ook hier is alles voorzien: beachbars, een souvenirwinkel, ligstoelen verhuur en een kerkhof van oude ankers.

Je koos voor de formule 'kamer en ontbijt' en ging ’s avonds dineren in lokale restaurantjes. Zou je dit aanbevelen?

Wanneer ik op reis ga, verkies ik om ’s avonds zelf restaurants uit te zoeken. In deze regio zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Zo hebben wij eens gedineerd in de stad Tavira (op 15 minuten fietsen van Pedras del Rei) en ook in de visrestaurants van Santa Luzia. De lokale specialiteit is er octopus. Mijn favoriete restaurant in Santa Luzia was “A Casa”, gelegen aan het water en erg makkelijk te herkennen aan de grote blauwe octopus op het dak.

Ook heb ik tweemaal in het restaurant van Pedras del Rei zelf gedineerd, waar de half pension formule ook doorgaat. De keuken was lekker en verfijnd, zowel wat de vis- als vleesgerechten betreft. Ik zelf was persoonlijk grote fan van de Pedras Steak. Een steak die je zelf dient te bakken op een steen, vergezeld van warme groenten en 3 verschillende sauzen. Ook de gamba’s als voorgerecht zijn top en het water komt me alweer bijna in de mond als ik eraan terugdenk. Doordat de studio over een keuken beschikt, heb ik ook een avond zelf gekookt, met ingrediënten uit de supermarkt van het park.

Reisverslag Aurélie Algarve

Hoe verliepen de fietsritten? Heb je gebruik gemaakt van de GPS tracks of heb je enkel de wegbeschrijvingen in het roadbook gevolgd?

Onze huurfietsen stonden op de 2de dag reeds klaar in het fietsenrek van het vakantiepark en de sleutels kon ik ophalen bij de receptie. Het waren degelijke stadsfietsen met een stevig kader. Er is 1 fietstas aanwezig met daarin een reparatiekit en een fietspomp. De fietsen stalden wij elke avond bij onze studio op het terras.

We hebben de fietsroutes voornamelijk gevolgd aan de hand van de gps tracks op de gratis smartphone app Bike GPX . Ik heb een smartphonehouder gekocht die op het fietsstuur bevestigd kon worden, wat zeer handig was (te koop o.a. bij Decathlon). Het VOS Travel roadbook hebben we dan weer gebruikt voor de toeristische info die erin vermeld staat. Dit nam ik elke ochtend door tijdens het ontbijt om zo al een overzicht te hebben van de fietsroute en wat er op ons pad zou komen die dag. Leuk om al op voorhand een beeld te hebben van de route en ook iets bij te leren over de streek waar je vertoeft. De routes zelf waren meestal langs verkeersarme wegen en er waren ook best wel wat aardewegen/grindwegen op de route. Het was interessant om langs de vele vissers- en bergdorpen te fietsen, waar de tijd soms lijkt stil te staan.

Reisverslag Aurélie Algarve

Voldeed de streek aan je verwachtingen?

Deze regio is me zeer goed bevallen. Het is voor reizigers die op zoek zijn naar zon en rust. De oostkust van de Algarve is een authentiek stuk van Portugal. Hier zie je de locals ’s ochtends krabben vangen en ’s middags kaarten op het terras. Toch een totaal ander landschap dan wat wij als Vlamingen gewoon zijn. De authenticiteit van de regio vond ik zeer boeiend. In sommige routes zat een pittig stuk, wat een leuke uitdaging was en er is ook voldoende variatie in het landschap. Zo fiets je langs natuurparken, boerendorpen, forten en kerken, zoutvlaktes en vissershavens. De Algarve is vooral in het voor- en najaar een oase van rust.

Tot slot, heb je nog tips voor toekomstige reizigers?

1. Een tip die ik uit eigen ervaring kan meegeven is om muggenspray/insectenmiddel mee te nemen naar de Algarve. Doordat het vakantiepark zich naast een natuurgebied bevindt, kunnen er al eens muggen aanwezig zijn.

2. Indien je een gewone fiets huurt, raad ik aan een eigen kilometerteller/smartphonehouder mee te brengen om de routes makkelijk te kunnen volgen met het routeboekje of de gps tracks via de smartphone app.

3. In het laagseizoen zou ik aanraden om ’s middags te kiezen voor een warme maaltijd in de restaurants. Indien je ’s avonds dineert in Santa Luzia of Tavira, dien je er rekening mee te houden dat het ’s avonds vroeger donker wordt en je dan een stukje in het donker terug moet fietsen.