Reisverslag Yoeri Kalmthoutse Heide

Collega Yoeri ging in het weekend van 14 en 15 oktober met eigen ogen ontdekken hoe mooi en uniek de Kalmthoutse Heide wel is en waarom Hotel Jerom de ideale uitvalsbasis is om al deze natuurpracht te bewonderen. Met een warm kopje koffie in de hand, zaten we even samen om te polsen naar zijn ervaringen.

Reisverslag Yoeri Kalmthoutse Heide

Dag Yoeri, ik herinner me nog goed hoe je enkele weken geleden terugkwam van je weekend in Kalmthout en iedereen op kantoor aanspoorde om er ook, en liefst zo snel mogelijk, naartoe te trekken. Ik neem dan ook aan dat het je goed bevallen is?


Zeker, ik heb echt een heel leuk weekend beleefd in Antwerpen en op de Kalmthoutse Heide. Het weer was perfect om te fietsen en wandelen en de herfstkleuren zorgden voor prachtige taferelen onderweg. Het klopt dat ik vrienden en familie sindsdien massaal aanspoor om ook die richting uit te gaan. Zo’n prachtig natuurgebied op korte afstand van onze thuisbasis Roeselare, dat moet je gewoon gezien hebben. Ik heb dit jaar al het geluk gehad om de ongerepte natuur van Estland en Albanië te ontdekken en ik kan je zeggen dat de Kalmthoutse Heide hier zeker niet voor moet onder doen.
Ik bedenk me net dat ik misschien wel moet stoppen met nog meer mensen naar Kalmthout te verleiden. De rust en sereniteit zijn er namelijk enkele van de grote pluspunten en het zou jammer zijn als dat teniet zou gaan door overtoerisme….

Hahaha dat klopt, maar als we de reizigers voldoende kunnen spreiden over het jaar vermoed ik dat dat wel zal meevallen. Kan je vertellen wat de Kalmthoutse Heide precies zo speciaal maakt?


Voor mij is dat toch wel de enorme afwisseling in het landschap. Ik heb zo’n 4 uur in het park rondgewandeld  en het lijkt wel alsof ik een wereldreis gemaakt heb. Tijdens mijn wandeling heb ik achtereenvolgens bossen, heides en vennen de revue zien passeren, om uiteindelijk te eindigen in duinengebied. Ik kan me geen plek herinneren waar ik ooit eerder zoveel verschillende indrukken heb opgedaan op zo’n korte tijd. Op een bepaald moment stond ik in een open vlakte (zie onderstaande foto) en het leek wel alsof ik mij te midden van een savanne bevond. Tom Waes zei ooit eens “Fotoshop een olifant bij de Kalmthoutse Heide en je waant je in Afrika”. Dit kan ik nu vanuit eigen ervaring volmondig bevestigen..
Bovendien zijn er zowel wandel- fiets als mountainbikepaden waardoor je de streek op verschillende manieren en vanuit verschillende hoeken kunt ontdekken. Ikzelf heb het gebied al wandelend verkend omdat ik de dag voordien al gefietst had van Brugge naar Antwerpen, maar ik heb toch ook enkele fietsers gezien die zich al trappend aan het vergapen waren.
Ook leuk zijn de 2 uitkijktorens (Brandtoren en De Stapper) van waaruit je een spectaculair overzicht hebt op dit fiets- en wandelparadijs. Zover je kunt zien, valt er natuur te bewonderen en aan de horizon zie je de kerncentrales van Doel opduiken. Een bijzonder panorama…

Dat klinkt inderdaad als een must-visit! Hoe ben je er eigenlijk op gekomen om hier naartoe te trekken in het weekend?

De Kalmthoutse Heide stond al heel lang op mijn verlanglijstje om te bezoeken en daar zijn verschillende redenen voor:

1. Bovenstaande quote van Tom Waes die ik enkele jaren geleden gelezen heb in een magazine en die me is bijgebleven. Als een rasechte reiziger en avonturier die al zoveel plaatsen heeft gezien, toch nog zo onder de indruk is, moet het toch echt wel de moeite zijn, dacht ik bij mezelf. Zo bleek ook..
2. Ik werk nu bijna 1,5 jaar bij VOS Travel en heb in die tijd toch wel wat boekingen voor de Kalmthoutse Heide doorgevoerd. De positieve reacties van de mensen nadien, maakten mij nóg nieuwsgieriger om het zelf te gaan ontdekken.
3. Ik heb onlangs een gravelbike gekocht waarop ik ook reistassen kan monteren. Een duurzame manier van reizen dus en ook de ideale motivatie om wat vaker ‘toerist in eigen land’ te spelen. Deze tocht heeft me nu al doen beseffen dat België zoveel moois te bieden heeft en dat je niet altijd ver hoeft te gaan om bijzondere plekken te vinden. In dat opzicht, heeft VOS Travel nog leuk nieuws voor 2024, waarover binnenkort ongetwijfeld nog meer info volgt…

Reisverslag Yoeri Kalmthoutse Heide
Reisverslag Yoeri Kalmthoutse Heide

4. De laatste reden is eigenlijk heel erg simpel: Hotel Jerom! Ik had al veel goeds gehoord en gelezen over dit knusse hotel en wou de vriendelijke mensen achter de bevestigingsmails graag eens persoonlijk ontmoeten. Het hoeft waarschijnlijk niet te verwonderen, maar al het goede werd bevestigd of zelfs overtroffen. Het voornaamste som ik graag even op:

Inrichting: van zodra je de mooie, grote glazen voordeur binnenstapt, merk je meteen dat dit geen ‘dertien in een dozijn’ hotel is. De inkomhal ademt warmte en gezelligheid uit waardoor ik al bijna zin kreeg om mij te nestelen in de comfortabele lounge zetel, ware het niet dat een kraakvers ontbijt op mij wachtte in de naastgelegen ontbijtruimte. Ook hier valt onmiddellijk het mooie design en oog voor detail op.

Kamers: de 20 kamers zijn ruim en, wat ik persoonlijk belangrijk vind; er is veel natuurlijk lichtinval van buitenaf. Hotel Jerom draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en dat zie je ook in de kamers. Het beddengoed is gemaakt van Belgisch kwaliteitslinnen (slaapt zeer lekker!) en in de badkamer vind je Belgische, ecologische doucheproducten terug.

■ Ontbijt: om maar meteen duidelijk te maken hoe lekker en uitgebreid het was: ik had eigenlijk gepland om op zondag 24km te wandelen, maar ik heb mij moeten ‘beperken’ tot 17km omdat ik te lang aan het ontbijtbuffet ben blijven plakken... Het moest maar zo lekker niet zijn! 


■ Ligging: nog een ongelofelijk voordeel is dat je hier op slechts 100 meter stappen van toegangspoort De Vroente (1 van de 4 toegangen) verwijderd zit. Je moet letterlijk maar 1 baan oversteken en je bevindt je al tussen de bomen, wat een luxe! Om het nabijgelegen restaurant De Heihoeve te bereiken, hoef je zelfs niet over te steken want het bevindt zich pal naast het hotel.


■ Bereikbaarheid: ik ben met de fiets tot aan het hotel gereden en kon daar mijn fiets veilig plaatsen in de fietsenstalling achteraan het hotel. Na mijn wandeling heb ik dan de trein genomen vanaf station Heide (op 1,6km van het hotel) tot aan het centraal station van Antwerpen, om van daaruit verder te treinen tot Brugge. Om maar aan te geven dat het erg makkelijk bereikbaar is per openbaar vervoer. Reizigers die met de wagen komen, kunnen (gratis) gebruik maken van de ruime parking achteraan het hotel.

Reisverslag Yoeri Kalmthoutse Heide

Zo te horen ben je daar dus prima ontvangen geweest. Heb je ook de kans gehad om de eigenaars te spreken?

 

Jazeker, ik heb even samengezeten met Jorg om onze samenwerking en de lopende gang van zaken te bespreken. Zijn vrouw Kato, die trouwens ook zorgt voor hun leuke socials, had die dag andere verplichtingen en kon er jammer genoeg niet bij zijn. Uit het gesprek werd al snel duidelijk dat de samenwerking vruchtbaar is. VOS Travel kan zijn klanten op de best mogelijke locatie in Kalmthout laten verblijven en het hotel is op zijn beurt verzekerd dat de kamers bezet zijn voor minstens 3 opeenvolgende nachten. Een win-winsituatie dus, die hopelijk nog lang mag blijven duren. Jorg had trouwens nog goed nieuws voor 2024 want de plannen zijn er om de overdekte fietsenstalling ook helemaal afgesloten te maken. Op die manier kunnen mensen hun fietsen nog veiliger achterlaten, al moet ik zeggen dat dat nu eigenlijk ook al het geval is.

Reisverslag Yoeri Kalmthoutse Heide

Dat is fijn om te horen! Tot slot, heb je nog tips voor toekomstige reizigers?
1. De heide staat prachtig in bloei van half augustus tot half september. De ideale periode dus voor liefhebbers van paars. Wil je op de hoogte blijven van de toestand op de Heide, dan kan je de socials van Hotel Jerom of Visit Kalmthout volgen..

2. Dit jaar waren er klanten die zowel een fiets- als wandelvakantie in Kalmthout geboekt hebben. Vind ik een top idee omdat je zo de heide op 2 verschillende manieren beleeft. Bovendien zit er bij de fietsvakantie ook een rit naar Antwerpen, Zundert (geboorteplaats Vincent van Gogh) en Bergen op Zoom vervat. Een goede afwisseling tussen stad en natuur dus.

3. Zoals ook in ons roadbook vermeld staat, kunnen mensen een lunchpakket bestellen bij het hotel. Ideaal voor wie 's middags niet op zoek wil naar een lunchplek, maar verkiest om in de natuur te picknicken. Voor €17 krijg je een ecologische brooddoos, gemaakt van maïszetmeel (mag je na je verblijf meenemen naar huis)  en gevuld met lekkers. In de ontbijtzaal staat ook een koelkast waar je vrij drankjes mag uit nemen, op voorwaarde dat je je naam en kamernummer noteert, zodat bij uitchecken kan afgerekend worden. Wie liever water drinkt, mag gratis zijn drinkfles vullen aan het kraantje. Iets waar ik uiteraard gretig gebruik van gemaakt heb vóór ik aan mijn ontdekkingstocht begon..